Sevärdheter i GlasgowGlasgow erbjuder många sevärdheter

Detta är bara några av de många sevärdheterna som finns i Glasgow

City Chambers

Denna imponerande kommunala byggnad har varit hem åt Glasgows kommunfullmäktige sedan 1880-talet då det byggdes. City Chambers designades av arkitekten William Young och det är ett utmärkt exempel på viktoriansk kommunalarkitektur, och på insidan möter marmor mosaik för att forma den otroliga utsmyckade interiördesignen. Byggnaden ligger på östra sidan av George Square, och kostnadsfria guidade turer ges två gånger om dagen vid 10.30 och 14.30, och erbjuder en mer invecklad glimt i byggnadens historia och dekoration.

Glasgow Speedway

Glasgow Tigers är ett speedwaylag som tävlar i Storbritanniens högsta liga. En tur till Ashfield Stadium, där alla Tigers hemmamatcher körs, erbjuder besökarna en spännande och nära titt på de vågade tricks och svängar som hör hemma i speedwaysporten. Matcher körs från mars till september här, med inträde för vuxna på 170 SEK.

Glasgow Cathedral

Denna kyrka från 1200-talet är symbolisk för Glasgow. Katedralen är byggd på platsen där den forntida kyrkan Saint Mungo stod och är därmed kraftigt förknippad med Mungo, som är Glasgows skyddshelgon, och här finns till och med hans kvarlevor i en krypta i den nedre kyrkan. Katedralen sägs vara den äldsta byggnaden i Glasgow, och visar upp vackra gotiska föremål och utsmyckade glasfönster. Det är gratis att gå in i katedralen, samt att gå på en tur runt den nedre kyrkan och Saint Mungos krypta.

Muséerna

Stadens många museum är alla sevärdheter, från det moderna konstmuséet till transportmuséet – en ikonisk arkitekthöjdpunkt. Inträde till alla Glasgows museum är gratis för allmänheten, vilket gör det möjligt för dig att besöka alla som intresserar dig. Bland de mest populära av stadens museum är Folkets Palats och Vinterträdgårdar, ett socialhistoriskt museum som spårar det sociala livet i Glasgow genom föremål och målningar och underbara botaniska trädgårdar med underbara fontäner och ett växthus. Burrellsamlingen, en gåva från Sir William Burrell år 1944, är också värd en titt för dess intressanta urval av gobelänger och asiatisk konst.

Glasgow School of Art

En guidad tur genom denna, Storbritanniens favoritbyggnad, är ett måste för alla förstagångsbesökare i Glasgow. Glasgow School of Art campus är designad av den skickliga arkitekten Charles Rennie Mackintosh, och ligger på en kulle som överblickar Glasgow. Studentguidade turer tar besökare på guidade turer runt campus, och ger massor av information och historik kring byggnaden och dess design. Vid slutet av turen kan du ta en titt i GSA’s gallerishop, som säljer många saker som är skapade av studenterna på skolan. Vuxenbiljetter för den guidade turen kostar 100 SEK.