Glasgow shoppingHär hittar du en shoppingguide Glasgow

Glasgow anses vara Skottlands shoppinghuvudstad och det är en stor shoppingdestination inom Storbritannien, enbart efter London. Här finns ett paradis av lyxiga avdelningsbutiker och unika butiker och shopping i Glasgow är sannerligen ingen svår uppgift. Med det sagt så bör det även nämnas att Glasgow inte är billigt, med Buchanan Street, en av stadens bästa shoppinggator men även en av de dyraste kommersiella distrikten i världen.

Generellt är Glasgows shoppingscen samlad till vad som kallas ett “Gyllene Z” - ett livfullt distrikt fullt av alla tänkbara typer av butiker. Det z-formade distriktet skapas av tre sammanlänkade gågator: Argyle Street, Buchanan Street och Sauchiehall Street. Det är längs dessa gator som du kommer att hitta de mest välkända internationella och brittiska märkena, som Zara, House of Fraser, Apple och andra.

Annan intressant shopping kan hittas på flera sidogator nära Gyllene Z. På Bath Street och Hope Street, finns det ett urval av unika skotska butiker som säljer alla typer av kläder och varor.

Det finns också flera stora köpcentran i Glasgow, så som St. Enoch Centre (St. Enoch Square; +44 0141 204 3900; www.st-enoch.co.uk), Storbritanniens största byggnad med glastak. Den visar upp ett antal fina märkesaffärer och en stor matmarknad, och det här är ett bra ställe att gå till om du letar efter något speciellt, eller om du bara vill kika runt i butikerna och äta lunch.

Glasgows mest ovanliga shoppingupplevelse kanske är The Barras (Gallowgate; +44 141 552 4601; www.glasgow-barrowland.com), en historisk häst och ponnymarknad som nu är en stor varumarknad. Alla typer av stånd sätts upp här varje helg från 10.00 till 17.00, med allt du kan tänkas vilja ha. The Barras är känt för sina oäkta varor, speciellt DVDs och kläder, men det går också att hitta massor av underbara hantverk och saker här.

Om du är på marknaden och letar efter vintagesaker, bege dig till Byres Road i West End, där det finns massor av secondhand och vintagebutiker.